2015. 04. 05.

Bemutatkozó

Szóval, korábban itt egy homályos üzenet állt arról, hogy fogalmam sincs, mit akarok kezdeni a bloggal, de szeretek írni, szerkeszteni, szóval majd meglátjuk. Mivel most már rajtam kívül mindenkinek van egy normális bemutatkozása, úgy döntöttem, én is írok egyet.
...
Tulajdonképpen rájöttem, hogy nem tudom, mit lenne fontos leírni. Szeretek írni, szerkeszteni... oké, nyílván ezért csináltam a blogot. Ezért inkább áttérnék arra, hogy mit várhattok tőlem majd a jövőben.

A kritikák:
1. Csak a történetről írok kritikát. A kinézet túl szubjektív, ha megkérdezel öt embert, nagy valószínűséggel teljesen különböző véleményeket kapsz majd. Ráadásul nem is tartom jogosnak, hogy olyasmiről kommentáljak, amihez nem értek különösebben. Szeretek szerkesztgetni, de messze állok a design blogok színvonalától.
2. Udvariasság. Tőlem sosem fogtok olyan mondatokat hallani, hogy ez rossz, inkább ne is folytasd. Törekszem arra, hogy a véleményemmel ne vegyem el az író kedvét az alkotástól, sokkal inkább ösztönözzem, és arra sarkalljam, hogy komolyabban vegye az írást, és még jobb legyen.
3. Őszinteség. Ha valami tetszik, azt kiemelem, de ha hibát találok, afelett sem húnyok szemet. Mindenki saját magához mért kritikát kap, nem állítok fel egy átlagos színvonalat. Úgy gondolom, hogy attól, hogy valaki mindenbe beleköt, még nem lesz jobb kritikaíró, ahogy az sem, aki hosszú oldalakon keresztül dicsér egy történetet.
4. Hasznosság. Igyekszem nem csak azt leírni, hogy miben kellene javítani, hanem megoldást is találni a problémára, különböző opciókat felsorolva, hogy miképpen teheted jobbá a történetedet.
5. Objektivitás. Még ha tőelm távol álló témáról olvasok is, próbálok tárgyilagos maradni. Nem értek egyet azzal, hogy a kritika egy személyes vélemény, ugyanis a két szó nem egymás szinonimája. A vélemény szubjektív, a kritika objektív. A vélemény egy olvasó szemszögéből íródott, a kritika egy íróéból. Bár messze állok a profi szinttől, és nem is tartom magam írónak (talán, majd egyszer), a történeteket mégis igyekszem szakmai szempontok alapján nézni.
6. Egyediség. Nem egy megadott sémát követek, például mindig csak az alapötletről, a szereplőkről, stb. írok, hanem azt emelem ki, amit az adott történetben fontosnak tartok vagy azért, mert nagyon jó lett, vagy mert hibát találtam benne.
7. Motiváció. Próbálom minden történetben, még a legamatőrebben is megtalálni a jót, a kiindulópontot, ami alapján az író elindulhat. Hiszek abban, hogy aki eldöntötte, hogy írni fog valamit, és volt bátorsága kitenni az internetre, abban van lehetőség, csak a megfelelő irányt kell megmutatni neki, hogy tudna fejlődni.

A szerkesztések:
Ezzel kapcsolatban nincsenek annyira kidolgozott elveim, igyekszem az igényeiteknek megfelelőt elkészíteni. Annyit tudni kell rólam, hogy elég hangulatember vagyok, így előfordulhat, hogy egy hanyag rendelés esetén (amiből sok minden hiányzik), kicsit élesebben válaszolok majd. Ebből is látszik, hogy szeretem, hogyha az általam megadott szempontokat megírjátok. Vannak, amiktől el lehet tekinteni, de azt szeretem, ha valaki konkrétan leírja, hogy mit szeretne látni a fejlécen/könyvborítón.

Nos, egyelőre ennyi elég is lesz, várom a rendeléseiteket :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése