2018. 08. 09.

Nads és a regényírás #1

Forrás: We♥It
Sziasztok! Rettentő nagy kihagyás után végre ismét vissza tudok térni ide is. Nem szeretnék magyarázkodni, sőt, nem is fogok. Ami azt illeti ma egy cikkel fogok nektek érkezni, amiben bemutatom nektek, hogy hogyan készültem elő a Louxiter - I. Az örökös című történetem megírásához. 
Remélem, hogy hasznos lesz számotokra ez a bejegyzés, és akinek tetszik, az bátran próbálja ki, higyjétek el, hasznos!
További szép napot, és jó olvasát kíván a lusta, a kegyetlen, a visszataszító, az őszinte Nads.
***
Ugyebár mindenkinek van egy megszokott történetkidolgozási technikája, amivel előkészíti az egész történetet, a karaktereket, és a világot, ahol a regény fog játszódni. Egy cikkben láttam ezt a fajta módszert, és bevallom, nekem nagyon sokat segített. Egyszerű, átlátható, és nem túl költséges, ha van otthon egy kartondoboz, vagy egy jó nagy darab gipszkarton, de aki akar, az parafatáblára is dolgozhat.
Az összeállítása rettenően egyszerű, praktikus, és olyan színeket használsz, amilyeneket te szeretnél, vagy amelyek mennek a szobádhoz. Természetesen külön kis táblákra is lehet dolgozni, nem kell rányomorítani egyre az egész történetet. Hozzáteszem, a helyszínek még nekem is lemaradtak, az majd egy másik kisebb táblán lesz elrendezve. Lássuk, az enyém hogyan is mutat együtt:

saját

saját
Ugye, milyen klafa?

• Az elkészítéséhez nem kell más, csak egy karton/gipszkarton/parafatábla, egy fekete ragasztószalag (ez lehet áttetsző is, illetve, ha gipszkartont használunk, akkor érdemes körbe tekerni, mert a széle port fog maga után hagyni a szobában), különböző színű cetlik, technokol (ezzel ragasztjuk fel a cetliket), három négy darab kis papírfecni (fejezetek, szereplők, helyszínek, térkép - a térkép akkor a legjobb, ha fantasy regényt írtok, de a többihez is hasznos, nyomon tudod követni a karaktereidet, és a helyszíneket), különböző színű filcek(ezekkel rajzoljuk majd meg a térképet), kijelölőfilcek, fúrógép, és egy jó erős madzag (ezzel fel tudjuk majd akasztani a falra, de akár az ágy felett is tárolhatjuk felszögelve.

• Elkészítés: 1. ha gipszkartonnal dolgozunk, akkor ragasszuk körbe a szélé, de ez a lépés kihagyható, ha kartont, vagy parafatálát használunk. 2. A négy kis fehér papírcetlit, amit már előre levágtunk, szintén ragasszuk fel oda, ahova szeretnénk az adott cetliket (ha külön-külön csináljátok őket, akkor is tegyetek fel cetlit, sokkal egyszerűbb lesz).  3. Próbáljuk meg a cetliket  mindegyik táblán különböző helyzetekben elhelyezni, akár úgy ahogy én tettem, akár teljesen leragasztva, vagy felváltva is lehet, majd ragasszuk fel őket úgy, ahogy nekünk a legjobban tetszik. 4.  Rajzoljuk meg a térkép körvonalát (fontos, hogy a térkép nagy legyen, mert úgy jobban átlátható). Ezt vastag, fekete alkoholos filccel javasolt. 5. Fúrjunk a tábla/karton két felső sarkába egy-egy lyukat, amibe a madzagot már az elején bele vezetjük, de a végét ne kössük össze, hisz ki tudja még, hogy hova kerül fel.
A cetlik felragasztgatása (attól függ, hány fejezetet terveztetek, és hány szereplőtök van) kicsit macerásabb, hosszabb ideig tart, de megéri vele szenvedni.

• A szereplők: elsőként írjuk fel a szereplők neveit középre, és jelöljük ki valamilyen színű kijelölővel, hogy kiemelkedjen a többi szövegtől. Említsük meg minden egyes cetlin a karakter korát, születési idejét, lakhelyét, szülei nevét (még akkor is, ha ismeretlen!), végezetül ejtsünk pár szót a karakterünk személyiségéről, viselkedéséről, kedvenceiről, rossz tulajdonságairól. A főbb pontokat jelöljétek ki. Ha kell, két cetlit is felhasználhattok ezekhez.

• A fejezetek: írjuk fel a fejezetek számait, illetve címeit (ha van/lesz, ezt ráérünk majd aközben felvésegetni, miközben írjuk a regényt, viszont mindig magunk előtt kell haladni egy fejezettel), a helyszínt/helyszíneket, a fejezetekben szereplő karakterek neveit, valamint egy rövid tartalmat, amiről ránézésre tudjuk, hogy mi történt az előző fejezetben, így nem kell újra elolvasnunk, és nem lesz ihlethiányunk. A főbb cselekményszálakat is felvázolhatjuk egy-két mondatban, ha szükségesnek érezzük. Ezt is nyugodtan eloszthatjuk két cetlire, ha hosszabb tartalmat szeretnénk írni. Végül a főbb pontokat, fordulatokat itt is jelöljük ki.

Térkép: a körvonallal ugyebár már elkészültünk, most pedig jöjjenek az apróbb vonások. A térképet többfelé, birodalmakra is feloszthatjuk, amiket szintén fekete vonalakkal jelöljünk. Nevezzük meg a térképen kívül a birodalmak neveit, illetve kormányzóit/irányítóit, vagy az egész birodalom irányítóját/királynőjét. Húzzuk be a folyók vonalait kékkel, a hidakat is jelöljük valamilyen formában. Rajzoljunk szintén kékkel egy, vagy több tavat valahova, majd írjuk bele az annak szánt nevet. X-el jelöljünk meg pár fontosabb várost/falut, nevezzük meg őket. Egy fa formával jelöljük az erdőket, kinyilazva, vagy akár a térképre írva nevezzük meg őket. Ha szeretnétek, kijelölhetjük a város/falu neveket fontossági sorrend szerint is (például: piros: fontos, narancssárga: közepesen fontos, citromsárga: kevésbé fontos), célszerű pirossal jelölni a legfontosabb területeket.
Helyszínek: írjuk fel a helyszín nevét, és azt, hogy melyik fejezetekben vesz jelentősen részt. Megemlíthetjük a szereplőket, valamint néhány fontosabb, ott történő eseményt is.

Végezetül, ha sikerült befejeznünk a táblát, felakaszthatjuk a két, falba ütött szegre.

Remélem, hogy tudtam nektek segíteni ezzel a bejegyzéssel. A cikksorozat tovább folytatódik, mégpedig a karakterkidolgozással. 

2 megjegyzés:

 1. Szia drága!

  Nagyon hasznos volt ez a bejegyzésed és praktikus is. Személy szerint én most az új történetemhez, a Vörösboros emlékekhez kifogom próbálni, mert mindig begabajodtam melyik fejezet hol és mikor is játszódik és a mellékszereplők is megtévesztettek néha.. Szóval hálás köszönetem az ötletért, mindenképp kipróbálom és megspékelem még dalok kiegészítéssel. :)
  Puszil,
  Cat

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Nagyon örülök neki, hogy tudtam valamennyit segíteni, és annak is, hogy máris találtál hozzá kiegészítő ötletet!

   Pusz,
   Nads

   Törlés