2016. 09. 09.

Hogyan csináljunk rendezett képeket?

Sziasztok!
Cat kérésére ezúttal egy segédletet hoztam, amiben igyekszem elmagyarázni, hogyan tudtok ti magatok is rendezett képeket csinálni, hogyha nem szeretnétek egy design blogról rendelni. Ez még a legegyszerűbb szerkesztések közé tartozik, és igazából bármilyen képszerkesztő alkalmas az elkészítésére. Én Photoshop CS3-at használok, így azon keresztül fogok mindent megmutatni.
Szóval. 



Első lépés: keressünk minden karakterről egy (lehetőleg minél előnyösebb láttam már erre ellenpéldát) képet! Az egyszerűség kedvéért én csak egyen keresztül fogom bemutatni a tennivalókat, hiszen az összes többinél is ugyanazt kell végigvinni. Tehát, az én választásom erre esett:


Második lépés: nyissuk meg a képek Photoshopban, és méretezzük át!
A mondat első felét gondolom nem kell sokat magyaráznom, egyszerűen rámentek, hogy fájl -> megnyitás.
Ezután menjünk a Kép-> képméret fülre.



Tegyük fel, hogy egy 300x400 pixeles képet szeretnénk. Először a szélességet átírjuk 300-ra, így kapunk egy 300x450-eset. Ezután kattintsunk a Kép->rajzvászon méretére. Hogyha itt állítunk a szélességen/magasságon, akkor nem kicsinyítjük a képet, mint az előbb, hanem levágunk belőle, vagy éppen hozzáadunk. Nekünk itt ugye még 50px-et kell levágni, hogy megkapjuk a várt 400px-es magasságot, ezért a magassághoz beírjuk a 400-at, és beállítjuk, honnan vágjon le. Nekem alul van egy kis felirat a képen, ezért onnan fogok. 


Harmadik lépés: színezzük át a képet!
A rendezett képek ugyebár akkor mutatnak jól, ha nem csak egymáshoz, hanem a blog designjához is passzolnak. Itt én most egy tetszőleges színt fogok választani, de ti próbáljatok olyat kikeverni, ami minél jobban hasonlít a designotokhoz. 
A színezéshez a legegyszerűbb megoldás a psd coloringok használata. Hogyha google-ba beírjátok, rengeteget találtok különböző design blogokon (főleg külföldieken, de ne ijedjetek meg, csak a letöltésre kell kattintsani, és kész), és deviantarton. Miután letöltöttétek/megtaláltok a megfelelőt (vagy megfelelőket, nyugodtan kombinálhatjátok is őket), nyissátok meg!
Hogyha a jobb alsó sarokba pillantotok, találtok ott egy olyat, hogy rétegek. A coloringok esetén általában két réteget találtok, az egyik az alap kép, a másik pedig, ami átszínezi. Nektek a felsőre lesz szükségetek, a mappára.


A mappára kattintva húzzátok át a karakter képére, majd mikor átugrik arra, engedjétek el. Hogyha jól csináltátok, a kép már át is színeződött. Fontos, hogy a mappa legyen felül, mert csak így működik.



Negyedik lépés: írjuk rá a szereplő nevét!
Bal oldalt a menüsorban találtok egy T betűt, ott tudtok szöveget tenni a képre. Itt igazából rengeteg lehetőség van, hogy hova teszitek a feliratot, milyen betűtípust használtok. Akár e is forgathatjátok a szöveget, hogyha úgy tetszik. Ne féljetek kreatívak lenni, és minél több lehetőséget kipróbálni, hogy végül a lehető legjobban találjátok meg. 
Az enyém végül ilyen lett:


+ lépés: mostanában népszerű lett a gifes rendezett kép, ami bár jól néz ki, bevallom, én gyűlölök gifeket szerkeszteni, mert néha nagyon macerás tud lenni, de gondoltam meg mutatom, mivel Cat kérésében is benne volt, hogy olyat szeretne csinálni. Tehát. 

+ lépés A mozdulat: keressünk egy gifet! Ez lesz az enyém: 


Gifet a következőképpen tudunk megnyitni Photoshopban: 
1. Fájl -> importálás -> videókockák rétegekké
2. A fájlnévhez beírjuk ezt: *.gif és enter
3. Tallózzuk a gif fájlt.

A gif különböző képkockái így külön-külön rétegekként jelennek majd meg. 

B mozdulat: méretezzük át a gifet!
Ugyanazt a metódust kövessétek, mint fent a karakter képénél.

C mozdulat: tegyük kör alakúvá!
Persze nem kötelező, de a kérésben így szerepelt, ezért én így fogom csinálni. Bal oldalt a második modulra ha hosszan kattintotok, megtaláéjátok az ellipszis alakú kijelölés eszközt. Katt rá, majd felöl állítsátok be a szélességet és magasságot!
Ezután katt a Ctrl+Shift+I-re, így a kijelölés megcserélődik, és az kerül kijelölés alá, ami nem tartozik a körbe - vagyis, ami nem kell nekünk. Nyomjatok egy Delete-et, majd ezt ismételjétek meg az összes rétegnél!
Miután befejeztük, jobb egérgomb -> kijelölés megszüntetése.

D mozdulat: illesszük be a gifet a rendezett képbe!

A végeredményt elmenteni a következőképpen tudjuk: Fájl -> mentés webre és eszközre. A kijött ablakot leokézzuk, és már kész is. Hogyha valami nem világos a gifek szerkesztésével kapcsolatban, ajánlom ezt a remek videót, én ebből tanultam: KATT

(Remélem, nem haragszotok, de gifes végeredményt nem hoztam, ugyanis nem volt türelmem végigcsinálni. Na ugye, hogy sokkal egyszerűbb a karakterdoboz, amit korábban csináltam? :D)

Sok sikert a szerkesztéshez, hogyha bármi kérdésetek van, keressetek nyugodtan, akár kommentben, akár chaten, vagy emailben.


1 megjegyzés:

  1. Szia! :) Meg tudnád mondani, hogy hol tudnám letölteni a programot, amit használsz? :)

    VálaszTörlés