2016. 08. 06.

#12 Kritika - Rebels-Lázadók



Rabels-Lázadók

   A kritika építőjellegű, és nem tartalmaz szándékos sértést. Amennyiben mégis sikerül megbántanom valakit, szíves elnézését kérem.




     Fölöslegesnek tartom papolni a kinézetről, mert látom nem te készítetted. Ezen kívül viszont szívesen beszélek arról, hogy mi az, ami kell, és mi az, ami nem. Először is látok információs rubrikát, de fülszöveget sehol. Lehet, hogy számodra fölösleges, de gondolj bele. Valaki odatéved, és érdekli a történet. Olvasson végig öt-hat fejezetet, hogy bármiről is fogalma legyen? Persze ez csak a saját véleményem. Én pl. nem szoktam olyan blog olvasásába kezdeni, amiről nem tudok semmit (azon kívül, hogy fanfic, vagy fantasy, vagy kutyafüle). Hidd el, nem nagy cucc megírni néhány mondatot, sőt ha jól csinálod, még az olvasó toborzás is könnyebben megy.;)
     Ezen kívül, nem találtam feliratkozós modult, és chatet sem. Bár utóbbi nem feltétlen fontos, egy feliratkozós rész jól jön mindig! Oké, be lehet tenni könyvjelzőnek, vagy egyszerűen követni a linket, de szerintem sokkal kényelmesebb megoldás, ha alapból a bloggeren megjelenik, hogy új résszel érkeztél.
   A kinézettel modulokkal kapcsolatban még egy észrevétel: rossz a sorrend. Minden fölösleges, vagy kevésbé fontos dolgot felpakoltál. Személy szerint kíváncsibbá tesz a trailered mint egy kampány. For igzempöl.


Fogalmazás, helyesírás, központozás ésatöbbi

     No, hát erről azért tudnék írni néhány sort. Ami a leginkább zavart olvasás közben, hogy nagyon nyers, és tárgyilagos volt. Mintha egy iskolai dolgozatot olvasnék, aminek adott témája, és ,,szószáma'' van. Nem használtál tájleírást, sőt szinte semmilyen leírást... Felkeltem, ettem, felöltöztem, elmentem. Hú, nagyon mozgalmas reggel! Ha mondjuk írtál volna néhány sort a tejeskávéjáról; arról ahogy a teraszra kiülve, a néma, és hűvös levegőben szürcsölgeti, mielőtt elindulna az idióta rohanás, a mókuskerék. Sőt, ezt a hibát a későbbiekben is megtaláltam, ugyanis a fejezetek 60%-a párbeszéd volt. (Amik egyébként helytelenül voltak írva.) Ha már párbeszéd...
  Bízom benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki gyűlöli mindenik párbeszéd után a ,,mondtam\mondta'' szócskákat olvasni. Nem szükséges minden alkalommal narrálni a dialógus után, de ha már megteszed, legalább válogass. Több tíz szót is használhatnál, felejtsd el a mondani igét.
A helyesírásukról pedig néhány gondolat itt.
   Ha már helyesírás... A nevek. Nem Alexel, hanem Alexszel. Illetve, ha az utolsó hang néma (Béatrice ejtsd: Béátrisz, akkor Béatrice-szel formát ölt) kötőjellel használjuk a toldalékot. Ezt igazából csak megjegyeztem, de ha többet szeretnél róla olvasni itt.
  
Ezt a részt összesítve: Figyelj oda mielőtt kiadnál egy részt. Olvasd át, bővítsd ki, megint olvasd, gondolkozz, használj a környezetedből felvett elemeket, és színezd ki a fejezeteket, ne nyers húst tálalj! 


Történet

     Az első dolog: teljesen, és totálisan lehetetlen. Minden, amit leírtál a képzeleted szüleménye, de nem ártana legalább fél lábon állnod, ami az igazságot illeti. Nekem nem tetszett a történet, mert tele volt olyan gyerekes jelenetekkel, mint a a harmadik rész cselekménye. Gondold végig logikusan. A szülei elmegyógyba zárják csak azért, mert emo stílusú. Ez már önmagában nehezen elfogadható tény, hiszen a szülők pontosan tudják, hogy mindenkinek van egy lázadó korszaka, amikor minden baromságot magára ölt, csak azért, hogy egyedi legyen. Na mindegy, ettől eltekintve vegyük jogosnak. 
     Aztán jön a következő lépés, hogy Andy (őszintén fogalmam sincs ki a srác, de ha az az Andy, akit kidobott a gugli, engem is bezárhatnának *pirulófej*) kiszabadítja a lányt, ami egyébként egy egymondatos történés, mert hát ez csak egy elmegyógyintézet, őrök mégis ki a viharnak kellenek; egy építmény, amiben embereket kínoznak, de Andy olyan menő, hogy simán ki és be sétál. Aztán... meg akarja csókolni a frissen szökött, édibédi kislányt, és mivel a lányka már totál feldolgozta, hogy a szülei hülyének nézték, és csak bántja a dolog, simán belemenne, de az az ünneprontó CC! Kár érte.
Hm, ez legalább annyira értelmetlen volt.
     Amit ezzel mondani szeretnék, pusztán annyi, hogy ne kapkodd el a fejezetet csak azért, hogy minél előbb megjelenjen. Lehet, hogy neked nem számít annyit a minőség, de ajánlatos adni rá.
Amint láttam, fejezeteken át fejlődtél, és a részek hosszabbak meg hosszabbak, és van benne leírás is! Figyelj a részletekre, mert egy-egy apró pillanat feldobja az egész történetet.
Bár a fanfiksönök nem az én világom, nem tudom pontosan mit kéne mondanom. Magát a bandát se ismerem, csak azt a csekély számot, amit random hallgattam tőlük, mert felkeltette az érdeklődésem. Láttam, hogy a blogger világban gyakran állnak negatívan a fanfic történetekhez. Nem tudom, hogy menyire számít bele a negatív kategóriába az ellenszenvem, minden esetre ebben a történetben láttam fantáziát. Ami a legfontosabb, hogy bármilyen kritikát is kapsz, sose hagyd abba, hiszen úgy tanulsz a legtöbbet, ha közben csinálod.


Sok-sok ölelést, kitartást, és olvasót!












2 megjegyzés:

  1. Szia! Köszönöm a kritikádat és teljesen igazad van! Már régóta átakartam rendezni a blogot és az első fejezeteket kiakartam javítani,illetve átírni. Köszönöm hogy rávilágosítottál mindezekre. :)

    VálaszTörlés