2015. 06. 28.

Egy blog elengedhetetlen kellékei

Lassan egy éve csöppentem bele a blogger csapatába, így mára talán már elmondhatom magamról azt, hogy sok mindent sikerült kitapasztalnom erről a „világról”. így nevezem, mert tényleg úgy érzem, hogy ez egy külön világ egyedi szabályokkal, viselkedési kódexszel, és talán még hierarchiával is. Vannak egyedi, sablonos, kezdő és haladó, népszerű és kevésbé ismert egyedek, melyeket mind egy ki tudja honnan jött, merev rendszer foglal keretbe.
Ezt a rendszert először akkor tapasztaltam, mikor kritikát kértem a blogomról. Nagyon izgultam, hogy milyen véleményt kapok, mert bár már évek óta írtam, és különféle helyeken meg is osztottam ezeket az internetes közönséggel, de a visszajelzések többnyire szubjektívek voltak, olyanok írtak, akiknek tetszett, amit csinálok. Akkor vajon mit mond majd rólam az, aki arra vállalkozott, hogy bárki történetét elolvassa, és kritizálja? Hát, nem sok jót, sejthetitek. Kezdő bloggerként nem volt más fent, mint a történetem egy egyszerű, fejléc nélküli sablonnal, minimális modulokkal.
Az első hidegzuhany után nézelődni kezdtem, elolvastam a másoknak szánt kritikákat, bele is pillantottam néhányba, hogy lássam, mi számít jónak, és mi nem. Gyakran még most, egy év elteltével is ezt csinálom, és azt hiszem, sikert rájönnöm néhány dologra, hogy mik egy blog elengedhetetlen kellékei. Lássuk csak!
Fejléc:
Nagyon nagy hátránnyal indul egy olyan blog, ahol nincs fejléc. Állítólag – azért mondom így, mert rengeteg helyen olvastam, hogy mások így vannak vele, de én például nem tartozom közéjük – sokan csak a külsőre mennek, és ha nem tetszik nekik a blog kinézete, rögtön rá is kattintanak arra a bizonyos piros X-re.
Ezért tehát fontos, hogy legyen fejléced – csakhogy ez még nem elég, hiszen mégsem lehet akármilyen. Többnyire azok a munkák örvendenek nagy sikernek, amelyeken egy, vagy maximum két karakter van, lehetőleg azok, akik a történet főszereplői. A háttérben elmosva legyenek a sztorival kapcsolatos jelképek (például ahol kosárlabdáznak, legyen egy labda, ahol középkori hercegnőről írnak, kastély), és persze fontos, hogy a színek is tökéletesen passzoljanak nem csak egymáshoz, hanem az oldal többi részéhez, és magának a történetnek a hangulatához is.
Design:
Bár köznapi értelemben véve ebbe a fejléc is beletartozik, a blogvilágban valamiért kettészedték a kettőt, és külön kezdték tárgyalni őket, ezért most én is ezt a módszert követem: design alatt a blog fejlécen kívüli részét értem. Erre egy fokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, mint a fejlécre, de azért erre is érdemes odafigyelni: a háttér jól illeszkedjen a fejléchez, a fő betűtípus ne legyen túl díszes, legyen könnyen olvasható. Sokan szeretik a kódos designt, ha ezekhez nem értesz, deviantarton rengeteget találsz, amiket néhány gombnyomással a sajátodnak tudhatsz (forrásmegjelöléssel persze), és kedvedre alakíthatod,: átszínezheted, méretezheted, míg a végén rá sem ismersz majd.
Modulok:
Ezekkel kapcsolatban viszonylag egységes szabály alakult ki. Fontos, hogy ezek mindegyike meglegyen a blogodon még ha teljesen feleslegesnek tartod, akkor is, és az alább feltűntetett sorrendben.
1.       Menü: erről majd a következő pontban beszélek részletesebben.
2.       Fülszöveg: vagyis egy rövid, de figyelemfelkeltő ismertető a történetedről.
3.       Információk: bloggal kapcsolatos blabálk, amiket szerintem senki nem néz meg én sose szoktam, észre sem veszem, például a szerző neve (vagyis te), a fejléc és design készítője (akkor is írd oda külön, ha te csináltad. Engem már szidtak le érte.), a blog nyitása és zárása (ez utóbbi megint csak felesleges, amíg be nem zárod a blogot, mégis mindenhol azt látom, hogy nem tervezett. Furcsa, mert egyszer minden történetnek véget kell érnie, nem?), egyéb források megjelölése (például ha valahonnan kódokat szedtél, trailer készítője, stb.), meg esetleg azt is kiírhatod, hogy milyen gyakran teszed fel a részeket (de csak akkor, ha be is tartod!).
4.       Chat: hogy más bloggereknek legyen hol hirdetniük magukat, a türelmetlen olvasóid tudjanak nyaggatni az új rész miatt, és a spamoknak is kell egy kis hely. Ezt nagyon egyszerű megcsinálni, csak annyi a dolgod, hogy felmész a www.cbox.ws oldalra, regisztrálsz, és már van is egy chated. (Amit persze a designhoz kell igazítanod színben.)
5.       Rendszeres olvasók: hogy akiket érdekel a blogod, később is megtaláljanak.
6.       Cserék: akármilyen noname blogod is van, előbb-utóbb jön valaki, aki üzen neked a chatben valami hasonlót: „Szia! Benne lennél egy cserében? Kérlek, nálam válaszolj!”. Akkor aztán kiteszed őt, ő is kitesz téged, és mindenki boldog.
Ezek lennének a fő modulok, remélem, nem hagytam ki semmit. Ha ezeken kívül valami egyebet, például szavazást, blog-mozgalmakat, számlálót, stb. szeretnél kitenni, ajánlott a rendszeres olvasók és a cserék közé helyezni.
Oldalak:
Fentebb említettem a menüt, ahova valójában oldalakat tehetsz. Ennek is van egy sorrendje, mint a moduloknak, bár ez lazább, nagyobb teret enged az egyéniségnek.
1.       Főoldal: vagyis ami először megjelenik, mikor valaki a blodogra jön.
2.       Fejezetek: manapság nem szokás blogarchívumot kitenni, helyette egy egyszerű oldalba linkelik be a fejezetet, ezzel megkönnyítve az olvasók dolgát.
3.       Szereplők: ez eléggé változatos. Van, aki csak képet tesz ki róluk, és alá/ráírja a nevüket. Mások idézeteket írnak tőlük, megint mások rövid ismertetőt róluk, ezt vegyítve esetleg képekkel. Több helyen láttam olyat is, hogy egy gifet tettek ki arról, amit az adott szereplő szeret csinálni.
Ezek a legfontosabbak, de rajtuk kívül még előfordulhat: kritikák, további blogjaid, díjak, stb.
Szerintem ezek lennének egy blog legfontosabb kellékei. Ti mit gondoltok ezekről, hozzátennétek még valamit?


7 megjegyzés:

  1. nagyon hasznos cikk, és teljesen igaz :)

    VálaszTörlés
  2. Pontosan! Sajna kissé felszínesek vagyunk. De nem is olyan baly ez nem? Elvégre senki sem tökéletes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ha már valaki észreveszi, hogy felszínes, az jó jel, közel állt ahhoz, hogy kevésbé legyen az.

      Törlés
  3. Szia!

    Őszintén nekem kezd elegem lenni, hogy ennyire fontos lett a kinézete. Persze én is szívesebben olvasok egy szép, igényes blogot, de szerintem a tartalom sokkal fontosabb. Ráadásul mostanra a legtöbb blog tele van fölösleges kódokkal, amik szerintem gyakran elég zavaróak tudnak lenni.
    Ami a modulok sorrendjét illeti, találkoztam már olyan bloggerrel, aki több helyről kért kritikát, és mindannyian más sorrendet javasoltak neki. Ezek után már végképp nem tudta, hogy jöjjenek egymás után a modulok.
    Ami pedig a szereplős oldalt illeti, én valahogy sosem találok olyan karakterképeket, akik hasonlítanának a fejemben elképzelt szereplőkhöz, így nincs is ilyen oldal a blogomon, de már volt olyan kritikus, aki hiányolta ezt.
    Különben nagyon tetszenek a cikkeid, szívesen olvasnék többet belőlük. :)

    Swarley

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. teljesen egyetértek veled! Lassan a kinézet többet számít, mint maga az írás :/ Sokan vannak úgy, hogy első ránézésre nem tetszik nekik a blog, akk bele sem olvasnak... elszomorító!

      Törlés
    2. Egyetértek mindkettőtökkel. Engem általában nem szokott különösebben érdekelni a design (hosszútávon legalábbis): esetleg abban szerepet játszhat, hogy egy igényes blogot nagyobb eséllyel kezdek el olvasni, de sokszor pont az ellenkezője igaz, és csak úgy kíváncsiságból beleolvasok egy olyanba, ami első látásra nem is tetszik. Volt már, hogy ilyen alkalmak egyikén találtam rá egy remek történetre.
      A modulokkal és szereplőkkel kapcsolatban próbáltam valamilyen rendszert felállítani (striguláztam, melyik típusból kaptam több kritikát), de valóban nem alakult ki egységes "szabály", így szinte bárhogy csinálod, hibát fognak benne találni.

      Törlés