2016. 04. 10.

#3 Kritika - Egy zombi naplója



  Fontos megjegyeznem, hogy a kritika nem bántó jellegű, és semmilyen lehúzásos szándékkal nem rendelkezik.




Egy zombi naplója




          Külső

  A fejléced kifejező, és elég jól tükrözi a blog hangulatát, viszont nekem valamiért nem tetszik. Eléggé zsúfolt-zavaros-nyomasztó. Túl sok minden van rajta, ezért a cím fel sem tűnik annak ellenére, hogy jó nagy betűkkel van írva. Azt javaslom, Egy zombi naplója -t írd egy picit erősebb vörössel, és teljesen vízszintesen helyezd el, majd alatta a neved, kisebb betűkkel.
  Azt a sebességmérőt\iránytűt\darts táblát (ne haragudj, tényleg nem tudom mi az) onnan kiszedném, mert nem értem milyen szerepet játszik, és csak foglalja a helyet.
A modulok elhelyezése jó, a színek is rendben vannak, viszont kérlek a chattel kezdj valamit, mert eléggé irritáló, és kitűnik (és ha ilyen jelleget szántál neki, inkább más színt válassz, ez így ronda).


        Belső

  Az írástechnikáddal semmi gond nincs, gördülékenyen haladsz a cselekményben, vannak leírások, és ahogy észrevettem tudod hogyan kell párbeszédet írni. DE. Néha egyáltalán nem vagy következetes, és elfelejted, hol tartottál. Ennek rendszerint totálkáosz lett a vége.
,, (...) megalkottak egy gyógyszert amivel a szív és az érrendszerek betegségeit képesek lesznek teljes mértékben gyógyítani. (...) több beteg is megkapja a SWAP program keretein belül a szert, amely egy új élethez vezet.'' Oké. Itt állj meg egy picit. Szóval, van egy gyógyszer, ami szív-, és érrendszeri betegségeket gyógyít, de attól miért kapnának új életet? Én valami erősebbet választottam volna ilyen ,,piti'' betegségek helyett. Olyat, amit ha egyszer elkap az ember, beleőröl, hogy nincs menekvés. Mint például a  rák. Képzeld, hogy te rákos vagy, és akkor jönnek ezek az emberek, akik azt állítják, képesek meggyógyítani. Na, akkor tényleg egy új életre nyertél belépőt.
  Rögtön az elején, egy tipikus minden-reggel-ugyanazt-csinálom-de-azért-leírom-mert-miért-ne.
,,Mindig teljesen ugyanaz. Most sem volt ez másképp. Ezen a hétfőn, 6 óra 45 perckor ugyanúgy battyogtam lefelé az alagsorban levő öltöző felé a lépcsőn, a fejemre hajtott kapucnimmal és fülemben a szokásosan szóló zenével, mint ahogy minden egyes hétköznap.''
,,A reggeli rutin nálam mindig abszolút kimért volt. Levinni a kutyát, gyors zuhany, lefőzni a kávét, felébreszteni Annát(feltéve hogy dolgozik aznap), majd munkába indulni. Minden egyes hétköznap reggel így indult, egyhangúan és unalmasan és igazság szerint a munkámról is ugyanez volt a véleményem.''  Ilyet kérlek ne csinálj. Másképp is kihangsúlyozhatod, hogy egy teljesen monoton napon történt minden, vagy ismét egy monoton napra ébredt. Túl nagy fókuszt fektettél erre, fölöslegesen.
  Nos, tudod, ha írsz valamit, az nem egyenlő a meséléssel. Ha egy haverodnak meséled, mit csináltál tegnap, nem ugyanúgy írod le, ha pl. naplót vezetnél. Ösztönösen próbálod formálni a mondatokat, és igyekszel minél szebben fogalmazni.
,,- Az igen! Kéne akkor alakítani valamit, hogy mi is híresek legyünk, vagy legalább valami.''
Lelki szemeim előtt látom, ahogy két tizenkét éves gyerek azon tanakodik, hogy lehetne olyan híres jutub-celeb, mint túfész, vagy gudlájk. Mielőtt bármit is leírnál, gondold át, hogy te szívesen olvasnál-e ilyet, tegyük fel, egy könyvben.
   Néha akadt egy-egy teljesen fölösleges párbeszéd, ami aztán tényleg csak azért volt, hogy hosszabb legyen a fejezet; valamint helyenként helyesírási hiba is becsúszott, de az nem volt vészes. Ezen kívül, a számok... nem olyan nagy dolog, tényleg, de írd ki betűkkel. Sokkal ,,jobban fog kinézni'' az írás, plusz olvasni is kellemesebb (persze itt olyan számokra gondolok, mint pl. 2 gyógyszer, 1 zombi, 11 halott, 23 éves stb. csak példák)
 Amit javasolni tudok, hogy olvasd át mielőtt publikálod. Igazából, ezt majdnem minden blogger tanácsolja, de hidd el, tényleg segít. Olyan, mint amikor hangosan olvasod a leckét, és könnyebben megtanulod.
     Szerintem megéri több időt fordítani rá, mert az ötlet valóban jó. A fejezetekre figyelj, írj hosszabb részeket, picit több leírást, és több érzést. A reakciók néha valótlanok, tehát éld át a helyzetet, és gondold végig, TE mit csinálnál.
         Sok sikert! xx















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése