2016. 04. 29.

#5 Kritika - The Evolution Of Fantasy



BLOG ITT

 Fontos megjegyeznem, hogy a kritika nem bántó jellegű, pusztán őszinte; és segítség gyanánt íródott.



          Kinézet

  A színek elég kifejezőek, szinte mindenik történetedhez hangulatot biztosítanak. Habár, nekem valamiért az a lila nem igazán tetszett, az információknál, és az Olvasóimnak részlegen. Túlságosan elüt a sötét, fekete, és szürke háttértől. Talán ha egy picit sötétebb lilát választottál volna, jobban
mutatna.
 
A fejléc nem rossz, csak egy kicsit pontatlan. Középen azt a szerencsétlen fél-oszlopot igazán egybehagyhattad volna, mert így eléggé... hirtelen-végű. Az erdős rész rendben van, de furcsálltam, hogy a nagy várkapu mögött egy fenyőerdőbe botlok. Érdekes. Pont, mint az orr jobb felől. Rendesen rám ijesztett! Egyébként, nem rossz az a homályos fej, tényleg, csak egy picit jobban kiemelhetted volna a többi részét is. Őszintén, azt hittem Voldemort vándorló orrára bukkantam.
Van ott még egy kapu, és még egy, a semmiből kinövő fa. Eddig jó. De kérlek, magyarázd meg, az ott, bal felső sarokban, mi a vihar? Komolyan kérdezem. Egyszer csillárnak látom, máskor valami órának(?). Szerintem azt nyugodtan kivehetted volna, mert eléggé zavaró. 
A Holdba írt cím ötlete tetszik, csak maradj meg egy betűtípusnál. Így nem túl szép.
  A bejegyzés teljes mértékben olvasható. A háttér megfelelő, a betűk sem túl kicsik, egész jó. Viszont nem tudom miért, de a menüd teteje levágódott. 
AMIN MINDENKÉPP VÁLTOZTATNOD KELL: nagyon nehezen lehet eligazodni az oldalak között, és komoly feladat eldönteni, mi mihez tartozik. Rendszerezd egy kicsit a dolgokat, mert így egy nagy, kaotikus mamlasz az egész, és inkább bezárják az oldalt, minthogy tíz percig keresgéljenek valami olvasmány után.



     Tartalom

  A fülszövegeid gyengék. Egyáltalán nem keltett érdeklődést bennem, sőt, magamtól el se olvastam volna a történetet, ha az alapján kellett volna döntenem. Unalmasak, és átlagosak. 
Mivel a sztorikban van fantázia, ajánlom, hogy írd át az ismertetőket. 
  Több történeted is van, ezért mindenikről külön-külön írnék néhány dolgot.

R é m h á z   h o r r o r t ö r t é n e t

  Bevallom, egy picit elgondolkodtam azon, hogy olvassam, vagy ne olvassam. Mivel a horrorfilmekkel se veled, se nélküled kapcsolatom van... hát, okozott némi fejtörést. A lényeg, hogy végül rászántam magam, és belekezdtem. Uh, hát az alapötlet nem rossz. Új ház, nagy család, misztikus lány, fura dolgok, padlás meg minden, ami egy rémtörténethez kell. A szereplőiden van még mit dolgozni, szörnyen sablonos karakterek, akikek aztán tényleg egy rizsszemnyi személyiségük sincs. Talán ez volt az, ami miatt már az első rész végén meguntam az egészet. Igen, tényleg beleuntam, mert a kedves Lea annyira kiszámítható viselkedést produkált, hogy véletlenül is kilottóztam volna a következő lépését (hah, szójáték Jia módra), pont mint a második részben előadott reakciót.
     Valószínűtlen.
Először, nyernek a lottón, és egy ócska, száz éves házba költöznek. Na ne. Értem én, hogy a mami szereti nagypapa korszakát, de ennyire? *fél szemöldök fel*
Másodszor, valami kísértet-szerű lény ledob egy padlásról, közvetlen azután, hogy megtalálsz egy fotót (ami el is tűnik), neked meg az jut eszedbe, hogy jó akkor most alszok egyet?
Amikor felkelsz, tiszta karmolás vagy. Mit csinálsz? Jó, hát ez van, hagyjuk inkább, és tudod mit? Még az ajtót is magamra csapom, hadd legyek egyedül, hátha elvisz az a szerencsétlen szőke kislány.
Nem inkább fejvesztve rohangálnál a paphoz, hogy csináljon már valamit?
     Az események pörögnek,és egyre több, ijesztőbb dolog történik. Éld át Lea helyzetét!

G y e r t y a l á n g o k

     Ez a történet sokkal, de sokkal jobban tetszett, mint az előző. Volt cselekmény, fordulat, és ami a legfontosabb, átadta a hangulatot. Az a silány mese, amit ezelőtt olvastam, szinte eltűnt, és minden figyelem a gyertyák köré irányult. Bár egy ideig jó messzire pakolom az illatos gyertyáim, az biztos.
Ezek a karakterek valamivel jobban bejöttek, de egy kissé primitívnek ítéltem Vicky ,,megtéptem a k*rvát'' megnyilvánulását.
     A Gyertyalángok folytatását szívesen elolvasnám.

B o n n i e    H o l m e s    t ö r t é n e t e

     Fejlődés. Vagy türelem... De Bonnie drága története egész jó, sőt. Megfogott. Tetszett ez a kutyás-melegítős lány hozzáállása, aki már a második részben simán kinyírt volna egy tizenhárom éves kislányt. Tetszett, hogy felkeltett bennem egy előítéletet, amiben később kellemesen csalódhattam.
Egész jól pörögtek az események, mindennek volt egy kiindulópontja, és egy miértje. Amire figyelned kell, hogy ne veszítsd el a fonalat. Néha úgy éreztem, hogy már te se tudod hol tartasz, és ez engem is összezavart.



   
          Helyesírás\fogalmazás

  Helyesírási hibákat csak helyenként találtam, de elég aprók, leginkább elírások, ezért nem is vettem figyelembe őket. A fogalmazás azonban még nehézkesen megy. Nagyon sok helyen találtam tőmondatokat. A leírórészeknél kérlek bővítsd a mondataid, mert így nagyon tényszerűek. (Előfordult, hogy a bennem kialakított képet csak úgy eloszlatta néhány tőmondat, komolyan.)
  A másik, amit javasolni tudok, hogy a számnevek írd ki betűkkel. Nem hiba, csak én személy szerint ki nem állhatom, ha valaki  ,,7 éves''-t ír ,,hétéves'' helyett.
Végül néhány olyan dolgot példázok, amit szerintem helyesebben is lehetett volna írni:

  • egyenlőre -> egyelőre (ez egyébként hasonló alakú szó, szóval: ha azt írod ,,egyenlőre'', akkor valójában arra gondolsz, hogy egyenlő az állás; de ha ,,egyelőre'' -t pötyögsz, akkor úgy érted, egyelőre nem döntöttél csak egy példa volt)
  • Elindultam vissza az ajtó felé, de félúton megakadtam, ugyanis kívülről kezdtek el rajta dörömbölni. -> Elindultam vissza, az ajtó felé, de félúton megálltam, ugyanis kívülről valaki dörömbölni kezdett rajta.
  • De mivel nem szerepelek horrorfilmben, ezért a képzeletemnek tulajdonítottam az egészet. -> De mivel ez nem egy horrorfilm, a fantáziám számlájára írtam az egészet.
  • - mondtam; - kérdezte; -válaszolta; - válaszoltam -> Nem kell mindenik párbeszédtöredékhez odaírni ilyen, és ezekhez hasonló igéket. Az olvasó képes követni, hogy épp ki beszél, és milyen hangnemben.
  • Ahogy szemügyre vettem egyet, nagyon rossz érzés járta át minden porcikámat, de nem tudom megmagyarázni, pontosan miért, és el is nyomtam gyorsan ezt az érzést. -> Ahogy szemügyre vettem egyet közülük, rossz előérzetem támadt. Átjárta az egész testem egy olyan érzés, amit nem tudok megmagyarázni, és minden erőmet összeszedve, nagyon gyorsan magamba fojtottam azt.

  Befejezésként annyit mondanék, hogy nagyon figyelj oda mit, és hogyan írsz le. A szóismétléseket kerüld, használj szinonimákat! Illetve ajánlom EZT a posztot, mert nagyon hasznos, és sokat lehet belőle tanulni.
 Sok sikert a továbbiakban, és abba ne hagyd a blogolást. Van még hova fejlődni, de csak úgy tanulhatsz, ha csinálod is.
Kitartást, és sok olvasót, Jia. xx





2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm a részletes kritikát, tényleg hasznos volt!! Igyekszem javítani a hibákat, és köszönöm, hogy szántál rám időt! ^-^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, és örülök, hogy segíthettem.^^

      Törlés