2015. 07. 30.

Kritika #1 - Survivor States

Író: Violet E. Hunter
Link: xxx


FEJLÉC

Bár a fejléced színe kifejező, mégsem tudunk meg semmit a történetről. Utaló png-k vannak a háttérben, és egy vörös hajú lány, de ennyi. Mást nem tudunk meg. Miért kell a háttérbe az a mécsest tartó csaj, akinek még csak a feje sem látszik? A középpontban álló karakter képének elhelyezése, és maga a kép minősége is szörnyű. Bár a ki-és letartó krikszkrakszok tetszenek, és még a betűtípusra is azt mondanám, hogy elmegy, ha ehhez a fejléchez vesszük, de egyébként ez nem sokat ér.
10/4

DESIGN

A színek passzolnak, bár egy picit elültnek a fejlécétől, hiszen ott sokkal intenzívebben megjelenik a vörös-narancssárga szín. A bejegyzések sorkizártban vannak írva, és megfelelő méretben, bár a chated lehetne átlátszó színű. A modulok elrendezésén semmit sem változtatnék; így jó, ahogy van. Ha nem venném, hozzá a fejléced, és azt, hogy ez egy Deviantart sablon, maximumot kapnál. De hozzá kell vennem, legalábbis az előbbit mindenképp, szóval… sorry.
10/8

KARAKTEREK

Amikor a „Szereplők” menüpontra kattintottam… hihetetlenül csalódtam. Jó értelemben. Gyönyörű rendezett képeid vannak, nem is értem. Minden passzol. De rátérek a karaktereid általam megismert tulajdonságaira.

Jacklyn: „Minden rendben” pókerarcát már úgy viseli, mint a cipőjét, teljesen megszokta, hogy a többieknek mást próbál beadni, mint, ami az igazság. Mivel a kombinatorikai szakon tanul okos, és mivel Emily-t is a „szárnyai” alá vettem, ezért még kicsit segítőkésznek is tartanám. De az ötleteitől, és a folytonos agymenéseitől az ember kikészül.

Elnök&Alelnök: Két szerencsés balek, akinek a rossz modora még a gyilkolással is párosul. „Nem akartok menni a Somasra? Fegyveeert elő, liktorok!” Magyarul, minden szép és jó, ha az van, amit ők akarnak, de ha valami nem stimmel meg kell ölni a felbujtót. Ezt nevezem én kétszemélyes demokráciának.

Elias bácsi: Segítőkész, az a tipikus nagybácsi. De Úristen! Hogy lehetnek valakinek nevetséges ötletei??? Úgy beszél arról, hogy kiműti a chipet Jacklynból, mintha csak a sarki bolt új főnökéről csacsogna!

Apa: „Minden jó lesz”. Ezzel áltat mindenkit, holott a többiek is tisztában vannak vele, hogy semmi sem lesz rendben. A lányát el akarják küldeni egy másik bolygóra örökre, és ő csak annyit mond, hogy minden rendben lesz! Hát k@&#>a nem lesz rendben! Bocsánat a kifejezésért, de ez enyhe kétszínűségre utal.
10/8


TÖRTÉNET/HELYESÍRÁS

A fülszöveged izgalmas, és egyedi, bár a történeted enyhén hasonlít az egyik általam látott sorozatra. Az elolvasása után egy csomó kérdés merült fel bennem, köztük ezek is:
-          Mi az, hogy lázadni tilos??? Ki tiltja meg, az a két nagyfőnök? Ha mondjuk ötezer ember egyszerre lázad fel, akkor mind az ötezret kinyírják? Bocs, de ez kissé… hiteltelennek tűnik.
-          Ki találta ki, hogy a Somas bolygóra kell küldeni az embereket? Ha minden héten ötezer embert elküldenek, végül már ott sem marad lakó, ahol élnek, és akkor fújhatják Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok egyesítését!
Szóval ezekre mindenképp szeretnék választ kapni, majd az esetleges visszajelzésedben!

1.fejezet
Helyesírási hibád nincs, azonban néhány szóismétlés (az és-nek is vannak szinonimái, tessék használni!) előfordul benne. Pont úgy, ahogy néhol a fogalmazásodban lévő graksznikkal (saját szó J) is találkoztam.

Amikor a csaj hallja a saját nevét, túl unalmasan írod le. Nincsen semmi átmenet, egy bekezdéses érzelemnyilvánítás, csupán egy mondat, amely arról szól, hogy ez milyen szörnyű. Kifejezőbbnek kell lenned, ha azt akarod, Jacklyn és a történeted eléggé hitelesnek látsszon.
Ezek után úgy tesz, mintha minden rendben volna, hogy a családja ne aggódjon, pedig csak a hülye szülő nem tudja, hogy mi van.

Valamint egy megjegyzést: Hátha Jacklynt kiküldik a bolygóra, nem lesz sokáig kombinatorikai szakos egyetemista. A több éves tanulásának puccs.

Ezek mellett:
-          jól fogalmazol, bár kisebb hibák akadnak, tehát, ha visszaolvasnád a fejezeted mielőtt közzé teszed, esélyed lenne javítani
-          E/3-ban jóval nehezebb írni, mint E/1-ben. És neked – az emíltett hibákon kívül – nem igen akad vele problémád.

2.fejezet
-Te meg mit keresel itt? -fordult hátra meglepődött fejjel a lány.
Inkább „meglepődött arccal”-t írh a „meglepődött fejjel” helyett, mert az előző mondatod egyikével szóismétlésed lesz.

Kételkedem abban, hogy odaadjam e neked a kedvenc pralinédat...
Ha eldöntendő kérdésben –e szócskát használsz, akkor kötőjellel az előző igéhez kell kapcsolnod. Ham mutató névmásként alkalmazod, akkor semmi probléma, de itt nem ez a helyzet.
Kételkedem abban, hogy odaadjam- e neked a kedvenc pralinédat...

- Semmiség, majd később elmondom.
Semmiség??? Végül is csak egy másik bolygóra küldik!

Végül, hogy magában kibosszankodta magát, angyali mosolyt varázsolt az arcára és megigazította hófehér ruháját és belépett a nappaliba.
Helyesen: Végül, miután magában kibosszankodta magát, angyali mosolyt varázsolt az arcára, megigazította hófehér ruháját, aztán belépett a nappaliba.

Az apja és Elias már nagyban beszélgetett.
Az előbb még a lány akart szólni az apjának! Hogy lehet, hogy már beszélgetett akkor a nagybácsival?

Semmi, drágám, semmi csak Eliassal beszélgetünk. Tudod, ilyen politikai dolgok - apja egyre furcsábban viselkedett, általában semmit sem hallgatott el a lánya elől, most azonban mégis.
A kijelentő mondatok utáni gondolatjel után, ha nem annak a kifejezése van, hogy például mondja, súgja, kiáltja-e az illető a dolgokat, akkor nagybetűvel kezdjünk.

Gyorsan előkereste a kamrából az áfonyás süteményt és gyorsan evett egy szeletet.
Szóismétlés gyanánt, inkább így: Előkereste a kamrából az áfonyás süteményt és gyorsan evett egy szeletet.

Az véletlen elírásokat nem másolom ki, hiszen azok nem létfontosságúak, és kevés is van belőlük. Csak azt ajánlom, olvasd újra a fejezeteket, mielőtt publikálnád.
10/7

Összesen: 40/27

Összességében:
-          a fejlécet nem ártana rendelni valakitől
-          a design-t is lecserélném, hiszen elüt a fejléctől, de ha olyat rendelsz, ami illik hozzá, akkor nem szóltam
-          jól fogalmazol, kevés hibával írsz, és a fülszöveg is érdekes, de a kérdéseimre választ várok – tényleg érdekel
-          az „és”-t igyekezd kevesebbszer használni, mivel túl sok van belőle
-          a szóismétlésekre figyelj
-          olvasd vissza magad!


Köszönöm, hogy tőlem rendeltél! Ne feledd: a történet nem sértő, vagy bántó jellegű, csupán építő! Nem állt szándékomban megbántani téged! 

4 megjegyzés:

  1. Koszonom szepen a kritikat! Meg fogom fogadni a tanacsaidat!.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ilyen rossz kritikát sajnos még soha sem mondtak erről a fejlécemről. A sablon színéhez készítettem, szerintem teljesen passzol. A háttérben utalnak a képek a történetre, például a ketrecbe zárt lány, azt jelzi, hogy Jacklyn nem tud mit tenni, a kövek az akadályokat mutatják, a gyertyás/mécseses lány pedig a reményt fejezi ki. Megterveztem, és jelentést adtam a fejléc készítésekor a képeknek, nem találomra tettem rá. Egyébként rendelték tőlem a fejlécet, mivel csak társíró vagyok, illetve inkább béta de írok a történetbe. Violet-nek nagyon tetszett a fejléc, rögtön meg is jegyezte, hogy milyen jól kifejezi a történetet. :) Bevallom, nem tudom/nem értem, mi a bajod a minőséggel, mivel csak is HQ képeket teszek fejlécekre, ez a kép is az volt, én pedig semmit nem látok rajta ami pixeles lenne. A vörös hajú lány a főszereplő. Az egészet nem bántásból írtam, a kritika többi részével egyetértek, csak szerettem volna megmagyarázni (a szerintem majdnem egyértelmű) fejlécem "adatait".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem, hogy neked nem esik jól ez a kritika, mivel te készítetted a fejlécet. Én is ugyanígy reagálnék valószínűleg. De Violet őszinte kritikát kért, és nem fogom őt becsapni. Egyszerűen túlzsúfolt a fejléc! Bár utalnak egyes képek a történetben való eseményekre, a hangulathoz, de nekem nem tetszik. Legalább egy színre kellett volna hozni, hogy a lány fehér ruhája - ami tudom, a második fejezetben benne volt - ne üssön el az alaptól. A krikszkrakszok jól mutatnak, de a többi... Ne haragudj Leona, de mindenkinek más a véleménye. Nekem ez. Nem bántásból írtam a fejléckritikát, mert őszintén szólva nem is ismerlek, csak a fejléc nem tetszik. :)
      További sok sikert és jó blogolást!

      Törlés